Helaas heeft niet iedereen zo’n fijne wijnkelder als hier op de foto, met kelderdoek, de vochtige stofwebben. Die geven aan dat dit het ideale klimaat is om wijn op te slaan (de perfecte temperatuur en vochtigheid).

 

Temperatuur, licht en luchtvochtigheidWijn bewaren

Belangrijk is dat je thuis een plek vindt die vooral niet te warm is en waar de temperatuur vrij constant is, ongeveer tussen de 10 en 13°C. Iets warmer of kouder maakt in principe niet uit. Op een ideale temperatuur heeft de wijn alle mogelijkheid zich optimaal te ontwikkelen.

Wijn houdt niet van licht en ligt het liefst in een donkere ruimte. Dat is de reden dat bewaarwijnen veelal in groene of bruine flessen gebotteld worden.

En dan de luchtvochtigheid. 60-75% is ideaal. Dat is vochtiger dan de gemiddelde huiskamer en doet denken aan een niet al te vochtige kelder. Bij een te droge lucht kan de kurk uitdrogen en de wijn via de kurk verdampen. De wijn gaat dan oxideren en verliest aan kwaliteit. Als de lucht te vochtig is kunnen er zich schimmels op de fles vormen. Vooral voor je etiket wil je dat niet.

NB: Trillingen en tocht vindt wijn ook niet fijn.

Positie

Wijn bewaar je liggend; bij wijn met een schroefdop mag de fles ook staan. Liggend bewaren zorgt ervoor dat de wijn contact met de kurk blijft houden, waardoor de kurk niet uitdroogt en de wijn niet snel zal oxideren en gaat smaken naar mislukte sherry (zuur en wrang).

 

bewaarwijnBewaarpotentieel

Jonge wijnen hebben weinig of geen bewaarpotentieel en drink je in het jaar na de oogst op. Sommige jonge wijnen gaan iets langer mee, maar op een gegeven moment wordt toch het punt bereikt dat de wijn zijn frisheid en aroma’s gaat verliezen.

Wijnen met houtrijping kun je over het algemeen jaren bewaren. De meeste houtgerijpte wijnen zijn tegenwoordig op dronk op het moment van aanschaf, en zullen niet heel veel meer ontwikkelen op de fles. Vroeger kocht je dat soort wijnen vaker met het idee dat je ze nog jaren had liggen, voordat je ze zou drinken.

Gelukkig zijn er nog wel mooie houtgerijpte wijnen die zich nog door ontwikkelen mits op een goede plek opgeslagen. De meeste ports kunnen jaren bewaard worden, maar ontwikkelen zich niet meer in de fles. Ports die nog wel ontwikkelen in de fles zijn Colheita Port, Late Bottled Vintage en Vintage Port.

Heb je nog vragen? Die hoor ik graag!