Na 4 boeken feestjes binnen 5 dagen in Nederland én een Portugese proeverij – georganiseerd door Melman communications in samenwerking met de Portugese ambassade – vloog ik de volgende dag richting Portugal. Voordat ik met mattie Arthur de regio Lissabon zou gaan bezoeken voor deel twee van onze serie wijngidsen waren er nóg meer feestelijkheden.

Louis van Gaal

Proosten met Louis van GaalTen eerste natuurlijk de overhandiging van Dé wijngids voor de Algarve & de Alentejo aan ons aller Louis van Gaal, redder des vaderlands. Wij hadden een aardige delegatie meegenomen van een man/vrouw of 15 want die wilden allemaal dit bijzondere moment meemaken. In het mondaine golfresort Vale de Lobo was de afspraak in een bijzonder sjieke strandtent. Vol verwachting zaten wij daar met zijn allen onder het genot van bier en wijn op Zijne Hoogheid Don Louis te wachten, die keurig op tijd aan kwam stiefelen.

In eerste instantie leek Louis enigszins geschrokken van de grote opkomst, maar na geruststellende woorden van de geweldige Arie Pos ( de biograaf van Gerrit Komrij ) werd het snel ontspannen en gezellig. Louis zou een kwartiertje blijven maar dat werd dik 2 uur met lekkere wijn drinken van natuurlijk Herdade do Esporão, anekdotes over futebol en van alles en nog wat werden te berde gebracht. Leuke foto’s geschoten door Wim Kant en uiteindelijk was iedereen onder de indruk van de sympathieke Louis. Als gymleraar heeft Louis mij wel eens uit de les gestuurd omdat ik teveel homeruns sloeg en de ballen in de sloot verdwenen, maar dat mocht de pret niet drukken. Inmiddels hou ik van Louis.

Feest met wijn

De hele meute bleef nog een kleine week in de Algarve daar wij op 4 november nog een dubbel feest hadden ter gelegenheid van onze boeklancering en last but not least de verjaardag van mijn lieve gab Arthur, die pas 62 werd. Wij hadden een aantal producenten zo ver gekregen hun wijnen te schenken op het feest. Carrie zorgde uiteraard voor de betere happen en Addy was zo lief Quinta do Rockanje open te stellen voor deze gelegenheid. Prachtige lokatie bijzondere mensen dus een topfeest. Nadat alle feestgangers weer naar hun eigen land vertrokken waren konden Turito en ik Lissabon gaan doen voor deel 2 van onze serie Dé wijngids voor Lissabon en omstreken wordt verreweg onze beste gids tot nu toe, daar de kinderziektes van deel 1 verdwenen zullen zijn. Regio Lissabon is te verdelen in 3 wijnregio’s: Península de Setúbal, Tejo en Lissabon.

Bijzondere ontmoetingen

Ik kan u vast verklappen dat het weer een bijzondere trip was. Ontmoetingen met bijzondere wijnmakers, lieve producenten van allerlei pluimage, veel oude rijke families bestieren een casa, casal, herdade, quinta of adega en overal werden wij met liefde ontvangen. Afspreken daarentegen liep niet altijd soepel. Mails werden niet of rijkelijk laat beantwoord. Met wat hulp van de lokale wijn commissies kwam alles in orde en hebben Don Arurito en ik toch weer enkele honderden wijnen kunnen wegtikken. En weer met veel plezier alhoewel nog nooit zoveel uitgespuugd hebben. Praktisch nuchter hebben wij deze trip ondergaan, mede door al het drinkgelag wat wij reeds achter de kiezen hadden. In januari proeven wij weer verder en zal gids 2 begin april op de markt verschijnen.

We hebben weer te gek spul kunnen proeven en zijn onder de indruk wat er wat er rond Lissabon qua wijn gaande is. Ook qua mensen merkte we dat we dichter bij de grote stad aan het proeven waren. Meer stads, een ander soort gesprekken dan met de Algarviaanse en Alentejaanse wijncowboys, maar nog immer vol passie over het terroir en lokale druiven, of juist op zoek naar niet-lokale druiven. Zie bijvoorbeeld onze gab Ruí Reguinga die vooral met Franse druiven aan het stoeien is.

Onderhand ben ik begonnen met mijn rapportjes en is de Don al een week aan het knallen zonder een druppel alcohol. Ook al mag Tuur de naam hebben flink te zuipen: ik ken niemand die zo makkelijk de fles een maand aan de kant zet. Viva Tutito! Viva Portugal!

Selectie wijnen 2022

Bijkomend groot voordeel als wijnimporteur is dat ik ontzettend veel wijn mag proeven voor onze gidsen en de mooiste snoepjes voor Maria Gomes kan selecteren. Zo kunt u in 2022 de volgende wijnhuizen bij Maria verwachten;

Lissabon: Quinta do Rol en Quinta Varzea da Pedra

Tejo: Quinta da Lapa en Quinta da Ribeirinha en wellicht een fles van gab Ruí

Penísula de Setúbal: Herdade do Cebollal

Alentejo: Fita preta, adega cooperativa da Vidigueira en wie weet..

Algarve; Quinta da Penina en Cabrito wines