WIJN & SPIJS

Je kunt uiteraard lukraak een wijn naast een gerecht zetten, en met een beetje mazzel heb je de juiste combinatie. In de praktijk zal dit vaak tegenvallen. Het mooie van de juiste wijn-spijs combi is dat je harmonie creëert. Het gerecht met de juiste wijn zal het gerecht beter doen smaken, evenals de wijn. Dit zorgt ervoor dat je optimaal geniet.

Wijn en spijs…zoo belangrijk!
 

Eten moet je elke dag dus kan je er beter wat van maken. En elke avond weer leuk om te bedenken welke wijn we bij onze maaltijd gaan drinken. Regelmatig is het ook andersom: dan heb ik trek in een wijn en ga ik er vervolgens omheen koken.

Je kunt uiteraard lukraak een wijn naast een gerecht zetten, en met een beetje mazzel heb je de juiste combinatie. In de praktijk zal dit vaak tegenvallen. Het mooie van de juiste wijn-spijs combi is dat je harmonie creëert. Het gerecht met de juiste wijn zal het gerecht beter doen smaken, evenals de wijn. Dit zorgt ervoor dat je optimaal geniet.
 

#KWALITEIT

Ook qua kwaliteit is het fijn om te combineren. Bij een ordinaire hotdog dus geen mooie Reserva, liever een slobberwijntje. De Reserva drink je bij een lamsbout, een fijne ribeye of een mooie oude kaas bijvoorbeeld. Hoe dan ook: smaak is persoonlijk. Houd je alleen van rode wijn en vind je die overal lekker bij, hartstikke goed natuurlijk!
 

#WIJN EN REGIO

Het systeem werkt van oudsher eigenlijk zo dat waar de wijn geproduceerd wordt de gerechten uit de streek daar uitstekend bij passen. De kazen uit de Loire passen perfect bij de kruidige wijnen van daar. De stoofgerechten uit de Bairrada passen uitstekend bij de volle, rode wijnen geproduceerd van de Baga druif. In ons land bestaat deze cultuur niet. De kwaliteit van de wijnen die hier geproduceerd worden gaat nog steeds vooruit en er zit heerlijk spul tussen. Maar ja….dan het gerecht uit de streek, dat is er niet. Gelukkig zijn er een aantal restaurants die de mooiste dingen doen met de producten van eigen bodem en daar lekkere wijnen bij serveren.

Inmiddels is het zo dat ons kikkerlandje misschien wel een van de rijkste keukens ter wereld bezit. Elke keuken z’n restaurant. Toko’s, delicatessenwinkels en groothandels: de meest bijzondere producten zijn voorhanden.
 

#DE BASIS

Er zijn een aantal basisregels: rood vlees – rode wijn, vis – witte wijn. Op zich klopt dit nog. Maar alles hangt af van wat we met het vlees of de vis dóen. Vaak is niet het basisgerecht de grote smaakgever maar de sauzen, kruiden of dressings. De biefstuk met alleen wat peper en zout, ja dan inderdaad rood. Maar wat als de biefstuk met rode pepertjes en wat soja gebraden is, dan toch liever een droge rosé.
Sardines, gegrild of ingelegd, kunnen uitstekend licht gekoelde, halfzware rode wijn verdragen.
Salades gaan vaak lekker met een witte wijn. Maar wat als er spekjes of cashewnoten in verwerkt zijn, een stevige azijn, bospaddenstoelen of ansjovis?

De basislijnen staan in het schema hierboven.
Hieronder gooi ik er een aantal gerechten uit met passende wijnen uit onze shop.
Het is lastig om alle gerechten op te sommen, daar zouden we dan een extra site voor moeten beginnen… vandaar de keuze van een dertigtal gerechten om mee te beginnen. Deze zullen de komende tijd verder uitgebreid worden. Nieuwe ontdekkingen zullen zeker gedeeld worden.

Ga je zelf iets bijzonders op tafel zetten en je vind het gerecht er niet tussen: stuur dan een mailtje of bel even, dan kan ik je adviseren.

Bom apetit e saude,

Reggie

© Avalon Wijn & Spijs

Overzicht wijn & spijs

Vis

ANSJOVIS

Bij de zilte visjes past een vinho verde uitstekend.

GEGRILDE VIS

Met de meeste gegrilde vis kun je alle kanten op met wit.

  • Segredos Boal 
  • Maria Gomes branco
  • Informal Espumante
  • Maria Gomes Espumante

ZEEBAARS VAN DE BBQ

Bij de zeebaars is onze Infiel onweerstaanbaar. 

  • Autocarro Nr 38
  • Autocarro Nr 13
  • ALFAIATE

ZEEBAARS IN HET ZOUT

Wijnen die het zout prima overleven zijn kruidige, frisse, witte wijnen.

  • ALFAIATE
  • Vinho Verde Alvarinho Quinta de SanJoanne
  • Quinta Vale d’Aldeia Alvarinho

GEGRILDE SARDINES

Portugal’s finest. Met vinho verde en soepel rood.

  • Vinho Verde Alvarinho Quinta de SanJoanne
  • Vinho Verde tinto Sousão
  • Licht gekoelde Tradição Castelão
  • Fernão Pires Tinto

GEROOKTE ZALM

Gerookte zalm kan met veel wit. De über combinatie is met deze vinho verde.

  • Vinho Verde Quinta do Cruzeiro
  • Vinho Verde Alvarinho Quinta de SanJoanne
  • Maria Gomes Espumante

CALAMARES

Lekker fris wit, de ideale combinatie.

  • Maria Gomes branco
  • Horácio de Simões Tradiçao branco

FRUITS DE MER

Fruits de mer komt het beste tot z’n recht met frisse, droge, licht kruidige, witte wijnen.

  • Vinho Verde Quinta de SanJoanne
  • Tradição Boal
  • ALFAIATE
  • Vinhas Velhas Branco
  • Maria Gomes Vinho Branco

KREEFT

Kreeft is fijn met een fijne vinho verde of de edele QVA Reserva Branco.

  • Vinho Verde Alvarinho Quinta de SanJoanne
  • Quinta Vale d’Aldeia Grande Reserva Branco
  • Vinha Formal Branco
  • Lacrau branco

GAMBA’S VAN DE GRILL

Naturel het liefst met Infiel Branco. Mochten ze met pepers en knoflook bereid zijn dan weer kruidig, fris, droog.

  • Autocarro Nr 38
  • Quinta Vale d’Aldeia Alvarinho
  • Vinho Verde Alvarinho Quinta de SanJOanne

MOSSELEN

Het lekkerst met droge, witte wijn.

  • Tradição Boal
  • Vinho Verde Quinta de SanJoanne
  • Maria Gomes Vinho Branco

OESTERS

Met rijk, subtiel wit.

  • Espumante Duckman Maria Gomes
  • Tradição branco
  • Vinho Verde Alvarinho Quinta de SanJoanne
  • Maria Gomes Espumante
Vlees

GEGRILD OF GEBAKKEN RUNDVLEES

Een mooi stuk vlees verdient een mooie, gelaagde rode

  • Lacrau tinto
  • Quinta Vale d’Aldeia Gr. Res. Tinto
  • HERDADE DO PORTOCARRO
  • Vinhas Velhas Tinto
  • Maria Gomes Colheita Seleccionada Tinto

HACHEE

De kruiden in de hachee hebben stevige, rode, complexe wijnen nodig.

  • Crooked Vines tinto
  • Xaíno Selection Tinto
  • ANIMA
  • Quinta do Moinho

HAMBURGERS

Een hamburger met z’n sausjes komt het best tot z’n recht met een soepele, fijne, rode.

  • AUTOCARRO Nº 27
  • Maria Gomes Colheita Seleccionada Tinto
  • Pato Rebel Tinto

CARPACCIO

Bij carpaccio kan wit, rood en rosé gedronken worden. Het is maar net waar je zin in hebt.

  • Tradição Castelão
  • Tradição rosado
  • AUTOCARRO Nº 27
  • Pato Rebel Tinto

CHORIZO | CHOURIÇO

Pittige Iberische worst versus Iberische, pittige wijn of volle rosé.

  • HERDADE DO PORTOCARRO 
  • Segredos Bastardo
  • Vinhas Velhas Branco

JAMON | HAM

Fijn vlees, fijne wijn.

  • ANIMA
  • Informal Espumante
  • Tears of Anima Rosado
  • Quinta do Ribeirinho Pé Franco

EENDENBORST

Erg plezierig met droge rosé of zacht rood.

  • AUTOCARRO Nº 27
  • Vinha Pan
  • Pato Rebel Tinto
  • Informal Espumante

GEGRILDE KIP

Met kip kun je alle kanten op. 

  • AUTOCARRO Nº 27
  • ALFAIATE
  • Tears of Anima Rosado
  • Pato Rebel Tinto

PEKINGEEND

Pekingeend bevalt mij het beste met licht, complex wit of een droge rosé.

  • Vinho Verde Alvarinho
  • Vinho Verde tinto Sousão
  • Tradição rosado

FRANGO PIRI PIRI

Pikant, dus lekkere kruidige vinho verde. Of probeer eens een licht gekoelde rode.

  • Vinho Verde Quinta de SanJoanne
  • Quinta Vale d’Aldeia Alvarinho
  • Vinhas Velhas Branco
  • Vinho Verde tinto Sousão

GEITENVLEES – LAMSVLEES

Geit en lam zijn stevig van smaak en structuur, dus de bijpassende rode wijn ook.

  • Lacrau tinto
  • ANIMA
  • Quinta do Moinho
  • CAVALO MALUCO
Pasta & Pizza

PASTA PESTO

Rijk, fris wit past hier het beste bij.

  • Quinta Vale d’Aldeia Alvarinho
  • Tears of Anima rosé
  • ALFAIATE

PASTA – PIZZA MET BLAUWKAAS

Een krachtige, rode wijn komt hier goed tot z’n recht.

  • Quinta Vale d’Aldeia Tinto
  • Crooked Vines tinto
  • HERDADE DO PORTOCARRO 
  • Autocarro nr. 27

PASTA – PIZZA SCHELPDIEREN

Speel met wit.

  • Quinta Vale d’Aldeia Gr. Res. Branco
  • Vinho Verde Escolha Branco
  • Crooked Vines branco
  • Informal Espumante

SPAGHETTI BOLOGNESE

Droge rosé of halfzwaar rood is de Bolognese vriend.

  • Tears of Anima Rosado
  • Autocarro Nr 13 
  • AUTOCARRO Nº 27
  • Maria Gomes Colheita Seleccionada Tinto
Groentes

ASPERGES

Asperges hebben kruidige, witte wijnen nodig. 
De traditionele witte asperges met ham, ei en botersaus zijn ook lekker met wat minder kruidige wijnen.

  • Maria Gomes branco
  • Quinta Vale d’Aldeia Alvarinho
  • Vinho Verde Alvarinho Quinta de SanJoanne

CAESAR SALAD

Kruidig wit.

  • Vinho Verde Quinta de SanJoanne
  • Vinhas Velhas branco
  • ALFAIATE

ERWTENSOEP | SNERT

Volle, ronde, rode wijnen of probeer eens onze bijzondere witte.

  • Xaíno Selection Tinto
  • Baga/Touriga Nacional
  • Vinho Verde Escolha Branco

RATATOUILLE

Heerlijk met droge rosé. Ook heel lekker met een glijende witte.

  • Tradição rosado
  • Autocarro Nr 13
  • Maria Gomes Vinho Branco

HUTSPOT

  • ALFAIATE (persoonlijke favoriet)
  • Vinho Verde Alvarinho Quinta de San Joanne
  • Pato Rebel Tinto

Met stoofvlees liever een volle rode.

  • Herdade do Portocarro
  • Vinhas Velhas Tinto
Kaas

BRIE

Deze romige kaas is heerlijk met een volle witte en licht complexe, rode wijnen.

  • Vinha Formal
  • Crooked Vines branco
  • Fernão Pires Tinto

CAMEMBERT

Wat steviger dan de brie dus een kruidige witte, een droge rosé of een stevige rode.

  • Tears of Anima rosé
  • Quinta Vale d’Aldeia Alvarinho
  • Pato Rebel Tinto
  • HERDADE DO PORTOCARRO 

FETA

Feta is wat ziltig, dus een lekkere, kruidige, witte wijn ernaast.

  • Quinta Vale d’Aldeia Alvarinho
  • Vinho Verde Quinta de SanJoanne
  • ALFAIATE

OUDE HOLLANDSE KAAS

Bij voorkeur een complexe, kruidige rode.

  • Quinta Vale d’Aldeia Gr. Res. Tinto
  • ANIMA
  • HERDADE DO PORTOCARRO
  • Quinta do Moinho

KAASFONDUE

Kaasfondue vraagt om droge, witte wijn. 

  • Tradiçao Boal
  • Vinho Verde Quinta de SanJoanne
  • Maria Gomes Vinho Branco

MANCHEGO

Manchego, Spaanse schapenkaas, heb je van jong tot oud. Dus qua wijn ga je van jong en licht naar complex en rijper.

  • HERDADE DO PORTOCARRO 
  • Quinta do Moinho
  • Tradição Castelão

MOZZARELLA MET TOMAAT

Salade caprese vind ik zelf het lekkerst met een kruidige, witte.

  • Quinta Vale d’Aldeia Alvarinho
  • Vinho Verde Terroir Mineral
  • Vinha Formal Branco

ROQUEFORT EN DE MEESTE ANDERE BLAUWKAZEN

Het lekkerst met een rijke dessertwijn, maar probeer ‘m eens met een port of stevog rood.

  • Vinho Verde Winter Harvest
  • Lacrau Tawny 20 years
  • Xaíno Selection Tinto
  • Moscatel Roxo
Desserts

AARDBEIEN

Bij de zoete aardbeien komen zoete wijnen het beste tot hun recht.

  • Horáçio de Simões Moscatel de Setúbal
  • Vinho Verde Winter Harvest
  • AM Rosado
  • Vinho Licoroso Bastardo

APPELTAART

  • Vinho Verde Winter Harvest
  • Vinho da Maria
  • AM Rosado
  • Moscatel de Setúbal 

CRÈME BRÛLÉE

Vrij zoet dus ook hier weer zoete dessertwijnen bij.

  • Vinho Verde Winter Harvest
  • Horáçio de Simões Moscatel de Setúbal
  • Moscatel de Setúbal

TIRAMISU

  • Vinho Verde Winter Harvest
  • Vinho da Maria
  • Moscatel de Setúbal