WIJN & SPIJS
Je kunt uiteraard lukraak een wijn naast een gerecht zetten, en met een beetje mazzel heb je de juiste combinatie. In de praktijk zal dit vaak tegenvallen. Het mooie van de juiste wijn-spijs combi is dat je harmonie creëert. Het gerecht met de juiste wijn zal het gerecht beter doen smaken, evenals de wijn. Dit zorgt ervoor dat je optimaal geniet.
Wijn en spijs…zoo belangrijk!
Eten moet je elke dag dus kan je er beter wat van maken. En elke avond weer leuk om te bedenken welke wijn we bij onze maaltijd gaan drinken. Regelmatig is het ook andersom: dan heb ik trek in een wijn en ga ik er vervolgens omheen koken.
Je kunt uiteraard lukraak een wijn naast een gerecht zetten, en met een beetje mazzel heb je de juiste combinatie. In de praktijk zal dit vaak tegenvallen. Het mooie van de juiste wijn-spijs combi is dat je harmonie creëert. Het gerecht met de juiste wijn zal het gerecht beter doen smaken, evenals de wijn. Dit zorgt ervoor dat je optimaal geniet.
#KWALITEIT
Ook qua kwaliteit is het fijn om te combineren. Bij een ordinaire hotdog dus geen mooie Reserva, liever een slobberwijntje. De Reserva drink je bij een lamsbout, een fijne ribeye of een mooie oude kaas bijvoorbeeld. Hoe dan ook: smaak is persoonlijk. Houd je alleen van rode wijn en vind je die overal lekker bij, hartstikke goed natuurlijk!
#WIJN EN REGIO
Het systeem werkt van oudsher eigenlijk zo dat waar de wijn geproduceerd wordt de gerechten uit de streek daar uitstekend bij passen. De kazen uit de Loire passen perfect bij de kruidige wijnen van daar. De stoofgerechten uit de Bairrada passen uitstekend bij de volle, rode wijnen geproduceerd van de Baga druif. In ons land bestaat deze cultuur niet. De kwaliteit van de wijnen die hier geproduceerd worden gaat nog steeds vooruit en er zit heerlijk spul tussen. Maar ja….dan het gerecht uit de streek, dat is er niet. Gelukkig zijn er een aantal restaurants die de mooiste dingen doen met de producten van eigen bodem en daar lekkere wijnen bij serveren.
Inmiddels is het zo dat ons kikkerlandje misschien wel een van de rijkste keukens ter wereld bezit. Elke keuken z’n restaurant. Toko’s, delicatessenwinkels en groothandels: de meest bijzondere producten zijn voorhanden.
#DE BASIS
Er zijn een aantal basisregels: rood vlees – rode wijn, vis – witte wijn. Op zich klopt dit nog. Maar alles hangt af van wat we met het vlees of de vis dóen. Vaak is niet het basisgerecht de grote smaakgever maar de sauzen, kruiden of dressings. De biefstuk met alleen wat peper en zout, ja dan inderdaad rood. Maar wat als de biefstuk met rode pepertjes en wat soja gebraden is, dan toch liever een droge rosé.
Sardines, gegrild of ingelegd, kunnen uitstekend licht gekoelde, halfzware rode wijn verdragen.
Salades gaan vaak lekker met een witte wijn. Maar wat als er spekjes of cashewnoten in verwerkt zijn, een stevige azijn, bospaddenstoelen of ansjovis?
De basislijnen staan in het schema hierboven.
Hieronder gooi ik er een aantal gerechten uit met passende wijnen uit onze shop.
Het is lastig om alle gerechten op te sommen, daar zouden we dan een extra site voor moeten beginnen… vandaar de keuze van een dertigtal gerechten om mee te beginnen. Deze zullen de komende tijd verder uitgebreid worden. Nieuwe ontdekkingen zullen zeker gedeeld worden.
Ga je zelf iets bijzonders op tafel zetten en je vind het gerecht er niet tussen: stuur dan een mailtje of bel even, dan kan ik je adviseren.
Bom apetit e saude,
Reggie

© Avalon Wijn & Spijs
ANSJOVIS
Bij de zilte visjes past een vinho verde uitstekend.
- Vinho Verde Quinta de SanJoanne
- Vinho Verde Alvarinho Quinta de SanJoanne
- ALFAIATE
- Gekoelde Rebel tinto

GEGRILDE VIS
Met de meeste gegrilde vis kun je alle kanten op met wit.
- Segredos Boal
- Maria Gomes branco
- Informal Espumante
- Maria Gomes Espumante

ZEEBAARS VAN DE BBQ
Bij de zeebaars is onze Infiel onweerstaanbaar.
- Autocarro Nr 38
- Autocarro Nr 13
- ALFAIATE

ZEEBAARS IN HET ZOUT
Wijnen die het zout prima overleven zijn kruidige, frisse, witte wijnen.
- ALFAIATE
- Vinho Verde Alvarinho Quinta de SanJoanne
- Quinta Vale d’Aldeia Alvarinho

GEGRILDE SARDINES
Portugal’s finest. Met vinho verde en soepel rood.
- Vinho Verde Alvarinho Quinta de SanJoanne
- Vinho Verde tinto Sousão
- Licht gekoelde Tradição Castelão
- Fernão Pires Tinto

GEROOKTE ZALM
Gerookte zalm kan met veel wit. De über combinatie is met deze vinho verde.
- Vinho Verde Quinta do Cruzeiro
- Vinho Verde Alvarinho Quinta de SanJoanne
- Maria Gomes Espumante

CALAMARES
Lekker fris wit, de ideale combinatie.
- Maria Gomes branco
- Horácio de Simões Tradiçao branco

FRUITS DE MER
Fruits de mer komt het beste tot z’n recht met frisse, droge, licht kruidige, witte wijnen.
- Vinho Verde Quinta de SanJoanne
- Tradição Boal
- ALFAIATE
- Vinhas Velhas Branco
- Maria Gomes Vinho Branco

KREEFT
Kreeft is fijn met een fijne vinho verde of de edele QVA Reserva Branco.
- Vinho Verde Alvarinho Quinta de SanJoanne
- Quinta Vale d’Aldeia Grande Reserva Branco
- Vinha Formal Branco
- Lacrau branco

GAMBA’S VAN DE GRILL
Naturel het liefst met Infiel Branco. Mochten ze met pepers en knoflook bereid zijn dan weer kruidig, fris, droog.
- Autocarro Nr 38
- Quinta Vale d’Aldeia Alvarinho
- Vinho Verde Alvarinho Quinta de SanJOanne

MOSSELEN
Het lekkerst met droge, witte wijn.
- Tradição Boal
- Vinho Verde Quinta de SanJoanne
- Maria Gomes Vinho Branco

OESTERS
Met rijk, subtiel wit.
- Espumante Duckman Maria Gomes
- Tradição branco
- Vinho Verde Alvarinho Quinta de SanJoanne
- Maria Gomes Espumante

GEGRILD OF GEBAKKEN RUNDVLEES
Een mooi stuk vlees verdient een mooie, gelaagde rode
- Lacrau tinto
- Quinta Vale d’Aldeia Gr. Res. Tinto
- HERDADE DO PORTOCARRO
- Vinhas Velhas Tinto
- Maria Gomes Colheita Seleccionada Tinto

HACHEE
De kruiden in de hachee hebben stevige, rode, complexe wijnen nodig.
- Crooked Vines tinto
- Xaíno Selection Tinto
- ANIMA
- Quinta do Moinho

HAMBURGERS
Een hamburger met z’n sausjes komt het best tot z’n recht met een soepele, fijne, rode.
- AUTOCARRO Nº 27
- Maria Gomes Colheita Seleccionada Tinto
- Pato Rebel Tinto

CARPACCIO
Bij carpaccio kan wit, rood en rosé gedronken worden. Het is maar net waar je zin in hebt.
- Tradição Castelão
- Tradição rosado
- AUTOCARRO Nº 27
- Pato Rebel Tinto

CHORIZO | CHOURIÇO
Pittige Iberische worst versus Iberische, pittige wijn of volle rosé.
- HERDADE DO PORTOCARRO
- Segredos Bastardo
- Vinhas Velhas Branco

JAMON | HAM
Fijn vlees, fijne wijn.
- ANIMA
- Informal Espumante
- Tears of Anima Rosado
- Quinta do Ribeirinho Pé Franco

EENDENBORST
Erg plezierig met droge rosé of zacht rood.
- AUTOCARRO Nº 27
- Vinha Pan
- Pato Rebel Tinto
- Informal Espumante

GEGRILDE KIP
Met kip kun je alle kanten op.
- AUTOCARRO Nº 27
- ALFAIATE
- Tears of Anima Rosado
- Pato Rebel Tinto

PEKINGEEND
Pekingeend bevalt mij het beste met licht, complex wit of een droge rosé.
- Vinho Verde Alvarinho
- Vinho Verde tinto Sousão
- Tradição rosado

FRANGO PIRI PIRI
Pikant, dus lekkere kruidige vinho verde. Of probeer eens een licht gekoelde rode.
- Vinho Verde Quinta de SanJoanne
- Quinta Vale d’Aldeia Alvarinho
- Vinhas Velhas Branco
- Vinho Verde tinto Sousão

GEITENVLEES – LAMSVLEES
Geit en lam zijn stevig van smaak en structuur, dus de bijpassende rode wijn ook.
- Lacrau tinto
- ANIMA
- Quinta do Moinho
- CAVALO MALUCO

PASTA PESTO
Rijk, fris wit past hier het beste bij.
- Quinta Vale d’Aldeia Alvarinho
- Tears of Anima rosé
- ALFAIATE

PASTA – PIZZA MET BLAUWKAAS
Een krachtige, rode wijn komt hier goed tot z’n recht.
- Quinta Vale d’Aldeia Tinto
- Crooked Vines tinto
- HERDADE DO PORTOCARRO
- Autocarro nr. 27

PASTA – PIZZA SCHELPDIEREN
Speel met wit.
- Quinta Vale d’Aldeia Gr. Res. Branco
- Vinho Verde Escolha Branco
- Crooked Vines branco
- Informal Espumante

SPAGHETTI BOLOGNESE
Droge rosé of halfzwaar rood is de Bolognese vriend.
- Tears of Anima Rosado
- Autocarro Nr 13
- AUTOCARRO Nº 27
- Maria Gomes Colheita Seleccionada Tinto

ASPERGES
Asperges hebben kruidige, witte wijnen nodig.
De traditionele witte asperges met ham, ei en botersaus zijn ook lekker met wat minder kruidige wijnen.
- Maria Gomes branco
- Quinta Vale d’Aldeia Alvarinho
- Vinho Verde Alvarinho Quinta de SanJoanne

CAESAR SALAD
Kruidig wit.
- Vinho Verde Quinta de SanJoanne
- Vinhas Velhas branco
- ALFAIATE

ERWTENSOEP | SNERT
Volle, ronde, rode wijnen of probeer eens onze bijzondere witte.
- Xaíno Selection Tinto
- Baga/Touriga Nacional
- Vinho Verde Escolha Branco

RATATOUILLE
Heerlijk met droge rosé. Ook heel lekker met een glijende witte.
- Tradição rosado
- Autocarro Nr 13
- Maria Gomes Vinho Branco

HUTSPOT
- ALFAIATE (persoonlijke favoriet)
- Vinho Verde Alvarinho Quinta de San Joanne
- Pato Rebel Tinto
Met stoofvlees liever een volle rode.
- Herdade do Portocarro
- Vinhas Velhas Tinto

BRIE
Deze romige kaas is heerlijk met een volle witte en licht complexe, rode wijnen.
- Vinha Formal
- Crooked Vines branco
- Fernão Pires Tinto

CAMEMBERT
Wat steviger dan de brie dus een kruidige witte, een droge rosé of een stevige rode.
- Tears of Anima rosé
- Quinta Vale d’Aldeia Alvarinho
- Pato Rebel Tinto
- HERDADE DO PORTOCARRO

FETA
Feta is wat ziltig, dus een lekkere, kruidige, witte wijn ernaast.
- Quinta Vale d’Aldeia Alvarinho
- Vinho Verde Quinta de SanJoanne
- ALFAIATE

OUDE HOLLANDSE KAAS
Bij voorkeur een complexe, kruidige rode.
- Quinta Vale d’Aldeia Gr. Res. Tinto
- ANIMA
- HERDADE DO PORTOCARRO
- Quinta do Moinho

KAASFONDUE
Kaasfondue vraagt om droge, witte wijn.
- Tradiçao Boal
- Vinho Verde Quinta de SanJoanne
- Maria Gomes Vinho Branco

MANCHEGO
Manchego, Spaanse schapenkaas, heb je van jong tot oud. Dus qua wijn ga je van jong en licht naar complex en rijper.
- HERDADE DO PORTOCARRO
- Quinta do Moinho
- Tradição Castelão

MOZZARELLA MET TOMAAT
Salade caprese vind ik zelf het lekkerst met een kruidige, witte.
- Quinta Vale d’Aldeia Alvarinho
- Vinho Verde Terroir Mineral
- Vinha Formal Branco

ROQUEFORT EN DE MEESTE ANDERE BLAUWKAZEN
Het lekkerst met een rijke dessertwijn, maar probeer ‘m eens met een port of stevog rood.
- Vinho Verde Winter Harvest
- Lacrau Tawny 20 years
- Xaíno Selection Tinto
- Moscatel Roxo

AARDBEIEN
Bij de zoete aardbeien komen zoete wijnen het beste tot hun recht.
- Horáçio de Simões Moscatel de Setúbal
- Vinho Verde Winter Harvest
- AM Rosado
- Vinho Licoroso Bastardo

APPELTAART
- Vinho Verde Winter Harvest
- Vinho da Maria
- AM Rosado
- Moscatel de Setúbal

CRÈME BRÛLÉE
Vrij zoet dus ook hier weer zoete dessertwijnen bij.
- Vinho Verde Winter Harvest
- Horáçio de Simões Moscatel de Setúbal
- Moscatel de Setúbal

TIRAMISU
- Vinho Verde Winter Harvest
- Vinho da Maria
- Moscatel de Setúbal
